A cikket tonycaviar jegyzi a folyékonykenyér.blog.hu-ról.

Főzde:

Bauer Sörfőzde

2760 Nagykáta, Jászberényi út 1/c

A Jászberény felé vezető úton, a város határában, a „Nagykáta Vége” táblával szemben van egy kert, és abban egy viszonylag nagy ház: az a Bauer Sörfőzde. 1994-ben nyitott a sörfőzde, a ház is akkor épült, a helyén azelőtt szántóföld volt. Sajnos a 2000-es évek elején tulajdonjogi viták – a pénzügyi befektető makacskodása miatt – be kellett zárni egy pár évre, ám végül a vitát jogi úton rendezték. Immár az egyetlen tulajdonos a sörmester, Nemes József és családja. A sörház pár éve nyílt meg a hosszas zárva tartás után, és ez a kényszerű pihenő a mai napig meglátszik a sörözőn: pl. a cégér úgy fest, mintha még mindig zárva volna. Maga az épület és a vendégtér nem túlzottan igényes, vagy szép – pont olyan, mint egy vidéki kocsma. A vendégek is effélék: paraszt-bácsik iszogatják a vörösborukat a félhomályban, a parkolóban viszonylag nagy a forgalom: sokan jönnek kétliteres PET-palackokkal, hogy hazaszállítsák innen a sört. Annyiban kellemesebb a hely az átlag vidéki ivónál, hogy nem üvölt se rádió, se tévé, és nincs játékautomata, illetve a hölgy a pultban – Nemes Józsefné – nagyon kedves.

Maga a sörfőzde egy némileg viseltes, előszobaként is használatos főzőházzal kezdődik. Az erjesztő viszont jóval nagyobb a szokásos közepes méretnél, van vagy tizenhat tartály benne, három sorban. Az egyik sort nem is használják – még a kezdet kezdetén túlmértezték a kapacitást.

Van egy elmés kis töltőkészülékük, amivel felhabzás nélkül, gyorsan lehet PET-palackokat tölteni. Van egyszerű szürke-sárga címke, amit ráragasztanak a PET-palackra. Van egy mobil sörcsapuk, amivel kitelepülnek, ha kell.

Nemes József a sörmester és alapító, civilben a Keleti pályaudvaron dolgozik. A fia, Nemes István a Corvinus Egyetem szeszipari tanszékére jár, és itt tanulja a sörkészítés alapjait.

Jelenleg egy úgynevezett „téli sört” főznek, ami egy csipetnyi karamellmalátától rezesebb színű, és ami főképp a helyi ízlést tükrözi, és Nemes István bevallása szerint nem a legjobb sör. Ezt alátámaszthatom – tényleg nem az. Ő tudna jobbat is, de a helyi ízlés nem bírja meginni a keserűt. Nem tudom, ezt hogyan lehet lemérni – de találkoztam már hasonló meggyőződéssel.

Közben kísérletezik egy nagyon édes, nagyon ízes, nagyon erős – 10 fokos –  barna sörrel, aminek a Drakula nevet adja, és készíttet hozzá  új címkét is, illetve ebből kiindulva az egész boltnak új logót. Az új idők szele tehát már fújdogál a Bauernél. A Drakula megteremtsée után Nemes István szeretné megoldani a söre tartósítását, majd új piacokat tervez szerezni, boltokban, sörözőkben. Mi drukkolunk.

bauer sörfőzde

A bejegyzés trackback címe:

https://sorfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr571523028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.30. 22:08:01

Nemsokára megint lesz vámpír! de addig is ott a remek Viking!

Hamilcar 2010.04.16. 06:50:54

Üdv! Kész lett Nagykátán a cseresznyés sör. Ha érdekel egy üveggel, akkor szombaton felviszem Pestre. 9-től 13-ig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban lesz sörcikkgyűjtő találkozó és börze. Ott leszek, ha kell a cucc, akkor ott átveheted. Egyébként minden sörszeretőt szeretettel várunk egy jó beszélgetésre, nem mellékesen házi Rotburger sört fognak mérni, tehát aki újra meg akarja kóstolni, annak most nem kell kimennie Pilisvörösvárra érte.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.16. 10:35:35

óóó, köszi!
érdekel, persze, csak azt nem tudom, hogy el tudok e menni érte...
pedig ez a sörcikkgyüjtősdi is érdekelne;-)
süti beállítások módosítása