2009.11.13. 18:07
Vámpír születik
A cikket tonycaviar jegyzi a folyékonykenyér.blog.hu-ról.
Főzde:
Bauer Sörfőzde
2760 Nagykáta, Jászberényi út 1/c
A Jászberény felé vezető úton, a város határában, a „Nagykáta Vége” táblával szemben van egy kert, és abban egy viszonylag nagy ház: az a Bauer Sörfőzde. 1994-ben nyitott a sörfőzde, a ház is akkor épült, a helyén azelőtt szántóföld volt. Sajnos a 2000-es évek elején tulajdonjogi viták – a pénzügyi befektető makacskodása miatt – be kellett zárni egy pár évre, ám végül a vitát jogi úton rendezték. Immár az egyetlen tulajdonos a sörmester, Nemes József és családja. A sörház pár éve nyílt meg a hosszas zárva tartás után, és ez a kényszerű pihenő a mai napig meglátszik a sörözőn: pl. a cégér úgy fest, mintha még mindig zárva volna. Maga az épület és a vendégtér nem túlzottan igényes, vagy szép – pont olyan, mint egy vidéki kocsma. A vendégek is effélék: paraszt-bácsik iszogatják a vörösborukat a félhomályban, a parkolóban viszonylag nagy a forgalom: sokan jönnek kétliteres PET-palackokkal, hogy hazaszállítsák innen a sört. Annyiban kellemesebb a hely az átlag vidéki ivónál, hogy nem üvölt se rádió, se tévé, és nincs játékautomata, illetve a hölgy a pultban – Nemes Józsefné – nagyon kedves.
Maga a sörfőzde egy némileg viseltes, előszobaként is használatos főzőházzal kezdődik. Az erjesztő viszont jóval nagyobb a szokásos közepes méretnél, van vagy tizenhat tartály benne, három sorban. Az egyik sort nem is használják – még a kezdet kezdetén túlmértezték a kapacitást.
Van egy elmés kis töltőkészülékük, amivel felhabzás nélkül, gyorsan lehet PET-palackokat tölteni. Van egyszerű szürke-sárga címke, amit ráragasztanak a PET-palackra. Van egy mobil sörcsapuk, amivel kitelepülnek, ha kell.
Nemes József a sörmester és alapító, civilben a Keleti pályaudvaron dolgozik. A fia, Nemes István a Corvinus Egyetem szeszipari tanszékére jár, és itt tanulja a sörkészítés alapjait.
Jelenleg egy úgynevezett „téli sört” főznek, ami egy csipetnyi karamellmalátától rezesebb színű, és ami főképp a helyi ízlést tükrözi, és Nemes István bevallása szerint nem a legjobb sör. Ezt alátámaszthatom – tényleg nem az. Ő tudna jobbat is, de a helyi ízlés nem bírja meginni a keserűt. Nem tudom, ezt hogyan lehet lemérni – de találkoztam már hasonló meggyőződéssel.
Közben kísérletezik egy nagyon édes, nagyon ízes, nagyon erős – 10 fokos – barna sörrel, aminek a Drakula nevet adja, és készíttet hozzá új címkét is, illetve ebből kiindulva az egész boltnak új logót. Az új idők szele tehát már fújdogál a Bauernél. A Drakula megteremtsée után Nemes István szeretné megoldani a söre tartósítását, majd új piacokat tervez szerezni, boltokban, sörözőkben. Mi drukkolunk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.30. 22:08:01
Hamilcar 2010.04.16. 06:50:54
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.04.16. 10:35:35
érdekel, persze, csak azt nem tudom, hogy el tudok e menni érte...
pedig ez a sörcikkgyüjtősdi is érdekelne;-)