Főzde:

Osterbräu

2182, Domony Fő út 137.

sörök: világos, ír fekete, mézes-gyömbéres

 

   A sörfőzdét szeptemberben látogattam meg, de a sör készítése minden jel szerint szépen folyik.

  Domony nem egy világváros. Mivel pontos információk hiányában szenvedtem látogatásom alkalmával, az első embert megkérdezvén jutottam el a helyszínre. Kérdezősködésemre a férfiember az egyik kocsmában elmesélte, hogy a templom után a falu másik kocsmájánál van a főzde. Innen már könnyen ment minden, hisz a templom után már csak a főzde emblémáját kellett lesni, s így hamar célba találtam. A főzde épületében van a falu kettes számú ivója, s mögötte egy kapuval rejtett házban folytatja Sisa István főzőmester áldásos tevékenységét. A kedves kolléga szívesen vezetett körbe, minden hülye kérdésemre válaszolva.

   A főzde takaros rendezettségtől "szenved", úgy a főzőház, mint az erjesztő vagy a hordófejtő részlegek. A főzde kb. 650 liter kapacitású, elektromos cikásszal fűtött, s magában foglalja a szűrőkádat is. Egy erjesztőtartályban két főzet készül fickósörré, majd ászoksörré válni, hogy a főzde tányéros szűrőjén opálosságtól mentesülve egy druck-tartályon át a hordókba vándoroljon. Mindannyiunk örömére...

A főzde három söre közül az ír fekete az, ami a "legkevésbé" nyerte el teszésemet. Szép fekete teste és krémes bézs habja ellenére testében nekem túl sok a pörköltség, mármár túl harsány, erőszakos. Viszont a többi! Ahhoz egy rossz szavunk nem lehet! A világos sörük egy szépen lekerekített világos lager, nem túl egyedi darab, de minden részében kellemes, könnyen fogyasztható sör, amolyan igazi pofázós, sörözős termék. Kellemes, kiegyensúlyozott, se nem keserű, se nem túl vizes, amolyan rendben lévő, hektoliterszámra vedelhető társasági malátaszóda. Ám a mézes-gyömbéres...Na ő egy igazán említésre méltó sörital! Már megjelenésében is csábító borostyánszín testével, bézs, stabil, szivacsos habjával. Illatában már érezhető a gyömbér raffináltsága, a sör fűszeressége. Ízében kellemesen átjön a gyömbér fanyarsága az alsóerjesztés karakterével kiegészülve, érezhető a karamellmaláta testessége,visszafogottan megjelenik a méz édessége. Kellemes, fanyar utóízével a sör rákényszerít még egy kör mézes-gyömbéres kipróbálására... A sörök Budapesten a 2.kerületi Tölgyfa utca 12. szám alatt található Osterbräu sörözőben kostólhatóak! Itt lehet egy Osterbräu Vörös elnevezést is találni, ami nem egy negyedik fajta sör, hanem a világos és fekete fele-fele arányú keveréke.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr67904726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serkentő 2009.02.20. 13:33:21

Jó ötletnek és fontos dolognak tartom a sörfőzdékről szóló információk összegyűjtését.
Mindannyiunk okulására néhány adalékkal szolgálnék:
Van egy házi sörfőzde Tinnyén (erről csak hallomásból tudok, egy helybéli ismerőstől), illetve Pilisvörösváron is, ahol viszont többször voltam. Világos és barna sört is csapolnak, illetve palackozva is árulják. Fejből nem tudom a pontos címét, de majd utánanézek. Az ottani sört Pilisborosjenőn is csapolják a központban lévő kocsmában. Elvileg Szentendrén is gyártanak sört, ami Ulcisia Castra néven fut - ezt még nem kóstoltam.
Ami a többi sört illeti: Brandeckert csapolnak Budapesten a Kazinczy és Király utca sarkán lévő Vichmann kocsmában; az Osterbrau pedig fellelhető a Batthyány tér közelében, a Fő utca 47. szám alatt található Mr. Sörözőben és Sashalom és Mátyásföld között, a Veres Péter úton levő Bauer kocsmában (sajnos mindkét helyen csak a világos fajta).

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.20. 14:08:38

@serkentő: az említett Osterbrau sörök valószínű a fóti főzdéből kerülhetettek ki, ott amúgy csak 1 fajtát, a világosat főzik:)

serkentő 2009.02.26. 12:26:26

Nos, ahogy ígértem itt vannak az infók a pilisvörösvári főzdéről:
Rotburger Látvány sörfőzde, söröző és sörkert
Pilisvörösvár, Szabadság u. 22.
Nyitva: H-P: 10-22; Szo: 8-22; V: 10-22
Tel: 26/331-535

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.26. 12:45:15

@serkentő: kösziköszi!!!
nemsokára meg is írom a Rotburgert, csak az otthoni számológépem megadta magát...

serkentő 2009.04.15. 12:36:15

@főzdevadász: nem teljesen világos az ismertetőből: a domonyi főzdéhez kocsma is tartozik, ahol csapolják az Osterbraut, vagy csak palackozva árulják? Ha van kocsma, az milyen, mondjuk a vörösvárival összevetve?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.04.15. 13:03:59

üdv!
csak csapolva lehet ott kapni, s azt hiszem a gyömbéres fajtát ott nem is árulják. A Rotburger kocsmája színvonalasabb, mint a domonyi, ami inkább egy helyi arcoknak készült valami

citypub 2010.03.21. 22:56:35

Üdv!

Az Osterbrau mézes-gyömbéres és világos söre kapható a budapesti City Pubban is!
City Pub VII. Almássy tér 10.
www.city-pub.hu

Németh András 2011.11.29. 11:45:12

Friss infó: 2011.11.28-án a főzde még működött, de a mellette lévő kocsma nem. Bejelentés nélküli megkeresés eredménye annyi lett hogy az kapun lévő telefonszámot felhívva tájékoztattak hogy a jogi szabályozás miatt csak hordós kiszerelésben készítenek sört, amit valahol Kistarcsán és Budapesten lehet megkostolni (ezekre a részletekre nem figyeltem).

Viszont Isaszegen nyílt egy új benzinkút (maps.google.com/maps?q=isaszeg&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.527502,19.388914&spn=0.001027,0.002642&sll=37.0625,-95.677068&sspn=39.371738,86.572266&vpsrc=6&hnear=Isaszeg,+Magyarorsz%C3%A1g&t=h&z=19) ahol lehet kapni házisört (üllői sörfőzde, de isaszegi házisör a fantázianév. Barna és világos fél és egy literes PET palackos kiszerelés)
süti beállítások módosítása