A cseh főváros

Prága a tornyok és a sörfőzdék városa!

   Rögtön azzal kell kezdenem, hogy mindenki szedje a sátorfáját, s látogassa meg ezt a várost! Az már csak plusz jótékonykodás, ha valaki szereti a sör- és főzdevadászatot!

    Mert Prágában főzdéből nincs hiány...Ha 3 napra jut el oda a magyar sörmániákus, nem lesz elég ideje, főleg, ha egy sörfesztivál is tarkítja az amúgyis feszes programot. Így hát leginkább érkezési, követési sorban mesélem el a helyeket, amiket fel kell keresni.

    Ha neadjisten az Orangeways járatával sikerül kijutni,a Florenc buszpályaudvarra, az utazás után 30 méterrel, amikor még ki sem egyenesedtünk a buszút miatt, máris egy igen komoly egységbe tudunk belefutni. Ez a Pivovarsky Klub. Van benne egy minifőzde, ami nagyon mini, talán még 50 literes sincs. A helyhez kötődik egy társaság, maga a Klub, akik ezen az egységen főzőcskéznek szabadidejükben mindenféle söröket. Aztán ezeket ők iszogatják, de a nagyközönségről is gondoskodnak. 6 csap található a helyen, aminek választéka mindíg változó, ám egy valamiben azonos: mindenféle főzdék általában nem kapható söreivel kényeztetnek. Ha ez mind nem lenne elég, akkor egy halom üveges sörrel is tudnak szolgálni, ám ezzel érdemes vigyázni. Elvitelre ne vigyünk, mert drágább, mint a többi bolt... Viszont a cseh étkeket itt is kostolhatjuk, mert nagyon jól főznek!

     Innen metróval nagyon egyszerűen mehetünk a Pivovarsky Dum-ba. Erre a főzdére az a jellemző, hogy rengeteg fajta, ökörködésnek is beillő sörrel szórakoztatják közönségüket. Van itt a szokásos világostól elkezdve a barnán, búzán és stouton át a csalános, banános, kávés és még a kitudja milyen sörön át minden, kb. 25 fajta. Érdekesek a sörök, kellemesen el lehet velük játszadozni, már ha van hely... Mert túristából aztán van itt is rengeteg. Amúgy, ha nem akarunk rettenetesen berúgni a rengeteg fajta sör megivása okán, lehet kérni egy kostoló szettet, amiben 8 fajta sörből 1-1 deci van. Mellesleg a Pivovarsky Klub és Dum egy érdekeltségi körbe tartozik, ha minden igaz.

   Nem tudom, ki mennyit bír, de a Dum rengeteg mintája után egy külön blokként kezelhető a belvárosban található többi főzde. Ezek közül érdemes megemlíteni ugyebár az U-fleku-t, mint hely, "ahová mindenkinek el kell mennie". Emiatt egy kicsit nagyipari túrista szakosodású vendéglátás folyik a többszázéves kocsma falai között, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk! A kerthelyiségban ülve, a pincérek 100%, hogy nem hagynak sör és kolbász nélkül. Ugyanis folyamatosan járőröznek rengeteg sörrel és kolbásszal, lesvén, hol alakult ki hiány.   Nagy rendelési variálásra nincs lehetőség, egy fajta 13 ballingos barna sörüket küldik mindenhová, ami nem rossz, de hanyatt sem fogunk esni tőle...És amúgy főzde itt sehol.

    Viszont a következő társaság, na ők megérnek egy, inkább több misét. Ők az U Medvidku. Labirintus a hely, zegzugos ideoda termekkel, na és egy minipivovar-ral. Ez sem a nagyipari termelés kategóriája a maga kb. 100 literével. És a sörök sem! Két sör készül itt, a borostyánszínű, vienna-dortmunder Oldgott, s a világ egyik legtöményebbre főzött söre: az X33. A maga 33 ballingfokával a sör egészen elképesztő mutatvány, hiszen nem adnak hozzá cukrot...Bár brutális ára van, mindenféle képpen meg kell kostolni ezt az olajosan folyó, édesen pörkölt, gyümölcsös zamatokkal megbolondított nedűt! Amúgy itt is nagyon jól főznek cseh knédlis mókacsomagokat(is)!(ha itt vesszük meg az X33-at, akkor 111 cseh koronánk fogja elhagyni pénztárcánkat. A Pivovarsky Klubban ezért a sörért 222 koronát varázsolnak ki bukszánkból...)

   A belváros két másik főzdéjében pincérbunkóság okán nem jutottunk még el a sörkostolás fázisáig sem, de ami késik, nem múlik! Ők lettek volna a Novometsky Pivovar, illetve a Pražsky Most U Valsů.

   Kicsit arrébb, de általában könnyen megközelíthetően lelhetjük fel a Strahov kolostor főzdéjét, a centrumhoz viszonyítva az ellenkező irányba az U Bulovky főzdét. Mindenféle képpen megéri mindkettő a kutatást és a fáradtságot! Mindkét helyen, minden sör remek volt, kellemes környezetben, nem zsúfoltan. Ha szerencsénk van, beleakadhatunk mindkét hely szezonális mutatványaira.

A főzdék elhelyezkedését, némi kis sörbolt-információval is kiegészítve, itt lehet fellelni.

  Higgyük el, egy rövid városlátogatós főzdevadászatra már ez is sok...És akkor mi a helyzet, ha a sörbolond belefut egy 6 óriássátras cseh sörfesztiválba? Mi így jártunk,s a tapasztal megmutatta: a helyzet ekkor a rengeteg sör elfogyasztása, kevés idő alatt. Ennek egy fokú részegség, méginkább a negyedik nap egy ólmos fáradtság a következménye, ami persze igen kellemes teher...

 

agroflott sörök

A bejegyzés trackback címe:

https://sorfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr711166312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása