Főzde:

Serforrás Kft.

3530 Miskolc, Vörösmarty u. 79. A főzde Felsőzsolcán található!!!

http://www.serforras.hu/ 

sörök: Korty, Serforrás Barna, Serforrás Világos, szezonális sörök: gyömbéres, india pale ale, gesztenyés

   Miskolci sörtúránk adott időponttal rendelkezett, így igen szomorúan vettük tudomásul, hogy a Serforrás Kft. vezetője nem tud fogadni minket a városban jártunkkor. Telefonbeszélgetésünk folyamán ajánlotta a sörök lelőhelyét, melyet felkeresve bánatunk felhői teljes mértékben elpárologtak, a sörök napja kisütött, éjszakába nyúló sörözést-kóstolást-sörözést okozván. A Miskolci Kocsonyafesztivál hivatalos söre, a Korty után elkeresztelt vendéglő, a Kortyolda mindenféleképpen hatalmas pozitív csalódást okozott.

   Már belépve észlelhettük, ez nem egy füstös kis csehó. Igazán kultúrált, nívós helyre érkeztünk, s ezzel méginkább feléledt kíváncsiságunk. S nem is csalódtunk!

  Rögtön nekiestünk az étlapnak, s kertelés nélkül az ételek előtt mindannyiunknak egy-egy Korty-ot kértünk. Amit kaptunk, minden képzeletünket felülmúlta. Ebben a sörben látható a magyar kisüzemi főzdék jövője! Igazi sörkülönlegességgel hozott össze a jószerencse. Már a külső is igen csinos a maga vöröses testével, igen stabil fehér habjával. Illatában ott a karakteres alsóerjesztés aromája, ami mögül szépen lassan bújik elő a Tokaji Aszú  édeskés-csábító jellege. Megkostólva az ember hanyat is esik. Határozott, mégis selymes testében édes és karamellás malátásság, enyhe komlózottság a vezető íz, ami mögött nagyon szépen bújkál a nem túl erős, de meghatározó Tokaji boros édesség. Ez az, így tovább!

   Közben sikerült ételeinket is kiválasztani, s az étlap sör szekcióját tüzetesebben is górcső alé véve érkezett a következő döbbenet. A Serforrás egyetlenként az országban előállt a maga India Pale Ale sörével. Mivel ez egy felsőerjesztéssel készülő sörital, komoly meglepődöttségünk átcsapott abba a tudatba, ez lesz a következő sörünk. És itt sem csalódtunk, az IPA teljesen rendben volt. Szép opálos, világos-narancsos teste fölött szép hab terpeszkedett, amiből először visszafogottan indított az IPA sörökre jellemző gyantás-komlós aroma, ám amint egy kissé melegedett a pohár tartalma, úgy lett egyre meggyőzőbb az illat. Hát még amikor megízletük! Nagyon szépen kiegyensúlyozott pale ale karakterrel, határozott gyantás-komlós ízekkel találtuk szembe magunkat. Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy volt készleten ebből a sörbél, mivel ez egy szezonális lehetőség... Mint a gesztenyés illetve a gyömbéres sörök, amik miatt egyszer még nekünk is le kell vándorolni...

  Ezek után a barna és világos sörök következtek, amik teljesen korrekt módon hozták a szokásos sörök karakterét, ám nem nyújtottak akkora élményt, mint a fent említettek. Ezért a sörsort további Korty és IPA kombinációkkal folytattuk, amíg teljes megelégedettséggel és némi gőzzel a fejben hazafelé vettük az irányt.

   A Kortyoldát mindenkinek teljes bizalommal tudjuk ajánlani!!! Ha Miskolcon tartózkodik a sörissza ember, mindenféleképpen tessék ellátogatni a Szinva terasznál fellelhető egységbe!!!

kortyolda.hu-mindenkinek ajánljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorfozde.blog.hu/api/trackback/id/tr47921891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2009.03.10. 15:03:40

Nem kéne ebből a Kortyból palackozva Pesten is árulni? ;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.03.14. 23:28:16

@Ogreface: sajnos nem...Csak Miskolcon kapható, ott is csak a kortzoldában...Igazából nem is palackozzák, csak ott a helyszínen fejtik bele a palackba...

Ogreface 2009.03.17. 17:29:14

@főzdevadász: Így azért elég nehéz népszerűsíteni a kisüzemek különleges főzeteit.Sajnálom! :-(

ElnkÚr 2009.11.24. 13:30:39

Kései hozzátenni valóm:
1.A cég tulaja és a Korty kiötlője, álljon itt a neve, megérdemli: Vaskó György, sajnos tényleg nem akarja az országos népszerűséget, elve, hogy aki arra kíváncsi, az menjen oda.Így viszont garantáltan nem lesz ott minden kocsmapulton.
2.A kétségtelenül remek IPA viszont nem a hely terméke, hanem egy Serforrással kooperáló rozsnyői főzdéé: velük cserélgetik egymás főztjeit.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.11.24. 14:32:04

Jaja, tudom, hogy másik főzdékkel együtt viccelődnek, sőt a Serforrás meg is szokta őket hívni szerepelni a söreikkel együtt. Szoktak azt hiszem a prágai Dum-mal is ilyen kooperálásokat szervezni. A főzetet azért csak a Serforrás neve alatt szerepeltetetem, mert azért egy sörnek az előállítása nem csak a főzés egy napjából áll;)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.02.15. 10:24:33

most építem a kapcsolatot Miksolccal... )

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.15. 12:51:14

Most van egyébként a kocsonyafesztivál, aminek a hivatalos söre a Korty, az egyik helyszín pedig a Kortyolda.... csak az anyagiak nem engedik, hogy menjek...

ElnkÚr 2010.02.17. 21:34:28

@főzdevadász: bizony, e hétvégén kulminál az esemény, amelyen egyébként nemcsak a Korty, de ugyancsak a Serforrás révén most 1.ízben paprikás ízben úszó sör is lesz - világszám -, valamint rajtuk keresztül a prágai India Pale Ale.A Gyertyános főzde pedig meggyes sörrel rukkol ki - csak, hogy szive fájjon, ki nem jő....

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.18. 17:05:27

@ElnkÚr: előre elnézést kell kérnem...
nem lehet valahogy szervezni ezekből a sorokből egy kis mintácskát ide BP-re is?........arra a paprikásra is nagyonnagyon kiváncsi lennék...meghát a meggyesre......szóval nem megoldható?:-)

ElnkÚr 2010.03.09. 17:20:36

@főzdevadász: Sajnos, csak most vettem észre, h.reagáltál,s azóta a pasztőrizálatlanok aligha bírták ki.Azért megpróbálok vmit a távoli miskolci agglomerációból.
süti beállítások módosítása